Spil bold i vandet
Kort fortalt, kan vandpolo forklares som håndbold i vand, men med en lidt længere historie og lidt andre spilleregler. Det kræver en særlig fysik, og svømmefærdigheder, som man lærer efterhånden.
Der er 13 spillere på hvert hold, hvor 7 spillere på hvert hold er i vandet samtidigt. En kamp bliver spillet over 4 perioder af 8 minutters effektiv spilletid. En kamp tager normalt mellem 50 og 60 minutter.
I vandpolo er der regler for, hvor lang tid det angribende hold må have bolden. Der skal falde en afslutning inden for 30 sekunder. En afslutning er et skud mod målet.
Spillet gælder ganske enkelt om at score flest mål og målet, der skal scores i, er tre meter bredt og 90 cm højt. Ligesom i håndbold, dømmes der frikast, udvisning og straffe ved fejl. Ved straffe og udvisning idømmes spilleren en personlig fejl. Ved den 3. personlige fejl må spilleren forlade vandet og ikke deltage mere i spillet.
Huerne
Hvert hold har hver sin huefarve. Som regel mørke eller hvide. Hvide huer bruges typisk til hjemmebane, mens de mørke huer (blå eller sorte) bruges på udebane. Huerne beskytte spillernes ører, og så er de også praktiske til at vise spillernes nummer på.
Seniorvandpolo
I Danmark spilles vandpolo på amatør niveau. Dette betyder, at spillere i klubberne ikke er lønnet for at spille. Men sporten kan dyrkes på eliteplan, og DVL / Danmarks Vandpolo Liga spilles årligt, hvor de bedste hold spiller om titlen som Liga og Danmarksmestre. Reglerne i Vandpolo Danmark og DVL er i overensstemmelse med World Aquatics (tidl. FINA) regler.
Ungdom
Der findes specielle regler, mindre bolde og mindre baner når det er ungdomshold der spiller. I Danmark afvikles turneringer for aldersgrupperne U11, U13, U15, og U17.